Zijn zoet water parels parasieten?

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 15:00

Zoet water parels zijn de trend van nu! Je ziet ze in mooie chuncky oorbellen, kettingen of armbanden. Wie houdt daar nou niet van? Maar wat zijn zoet water parels eigenlijk? Hoe kunnen ze zo betaalbaar zijn? En wat is het kwaliteitsverschil met zout water parels? Laat ik dit nou net voor jou uitgezocht hebben! 

 

Vormen van zoetwater parels

Alle parels worden gevormd in een oester, mossel of een tweekleppig schelpdier. Het proces begint zodra er een 'indringer' de schelp binnen komt en het diertje dus irriteert. Deze indringer kan een zandkorrel zijn maar ook een parasiet of een ander klein beestje. De schelp valt deze indringer aan door het vast te zetten met een soort vloeistof. Deze vloeistof geeft schelpen en de parels het parelmoer laagje! Door het natuurlijke proces en de verschillende vormen van de indringers ontstaat dus ook de bijzondere vorm van een parel. 

Markt van zoetwater parels

Parels ontstaan dus in een levend organisme en is dus niet vegan. Wel is het verboden om parels te oogsten van wilde mossels, oesters etc. Alle parels die nu nieuw op de markt komen zijn dus gekweekt. Dit gebeurd in zogenoemde Parel boerderijen. Hierbij worden er in rivieren schelpdieren gehouden die parels maken. Zoetwater schelpdieren kunnen wel tot 50 parels in 1 oogst hebben! Dit zorgt er dus voor dat zoet water parels vrij goedkoop op de markt te vinden zijn. Dit hele proces en de boerderijen zijn over het algemeen vaak erg duurzaam: 

Het product zelf is helemaal organisch en dus makkelijk af te breken door de natuur.

De omgeving van de diertjes moet heel schoon zijn om te kunnen leven, dus de boerderij is vaak veel bezig met het schoonhouden van de omgeving. Zij doen dus bewust niet mee aan vervuiling. 

Na een bepaalde tijd in de boerderij word het diertje vaak gebruikt als voedsel voor de lokale buurt en de schelpen worden ook verhandeld voor bijvoorbeeld sieraden of interieur items. 

Deze prachtige zoetwater parels komen samen met de Delfsblauwe kunst in deze armband. De armband is gedetailleerd met een Delfsblauwe bedel en een Gummybear bedel. De zoetwater parel armband komt in de standaard witte kleur of in een zacht roze kleur.

 

- Stainless steel sluiting

- Zoetwater parels

Zoet water vs. zout water parels

Het grootste verschil tussen zoet en zout water parels is natuurlijk de omgeving en daardoor het beestje dat hier in leeft. Zoals eerder genoemd kunnen zoet water parels veel in een keer produceren terwijl een zout water parel altijd alleen in de schelp zit. Dit zorgt dus ook voor het grote prijs verschil. Een zout water parel heeft ook nog veel meer tijd nodig om te rijpen. 

Daarnaast is de vorm van de parels ook heel verschillend. Zout water parels hebben vaak een mooie ronde vorm, terwijl dit bij zoet water parels heel erg kan verschillen. Dit zijn vaak ongelijke vormen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.