De geschiedenis van edelsteen sieraden.

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 11:00

Zoals jij misschien al door had zijn Edelsteen sieraden nu razend populair. Een aantal jaar geleden zagen we dit al voorbij komen in de bohemian style. Maar niet alleen in de boho stijl zijn deze stukken nu te vinden. Ook in het minimalisme zijn edelsteen sieraden heel elegant te combineren. Wist jij dat dit eigenlijk altijd al zo is geweest? Edelsteen sieraden gaan Way back! Elke samenleving had zijn eigen style hier in en gebruikte ook verschillende edelstenen. 

Sumeriërs (4500 V.Chr.)   

Edelsteen sieraden zijn nu razend populair, niet alleen in de boho stijl maar nu ook in het minimalisme zijn edelsteen sieraden te combineren. Wist jij dat dit eigenlijk altijd al zo is geweest? De eerste edelsteen sieraden zijn gevonden in Mesopotamië (nu Iraq). De edelstenen die toen vooral gebruikt werden zijn Lapis Lazul, Carneool, turkoois en Agaat! 

 

Ancient Egypte (3100 V.Chr.)

In deze tijd werden edelstenen gebruikt in sieraden door hun felle kleuren. Dit was niet de enige reden, de oude Egyptenaren geloofde in de sterk helende krachten van de edelstenen en zagen het dus ook als een medicijn. Ze wilde deze stenen daarom altijd bij hun houden in de vorm van sieraden. 

Ancient China (1600 V.Chr.)

De Shang Dynastie is een van de eerste periodes waar edelsteen sieraden van zijn terug gevonden in China. Waarschijnlijk waren deze hier voor wel al in gebruik. Jade was de steen die het meeste waarde had in deze tijd. Andere stenen werden uiteraard ook gebruikt in sieraden, vooral Barnsteen, koraal, parels, amethist, granaat en Robijn. 

In de Chinese cultuur was het een gewoonte om hun geliefde te begraven met de mooiste edelstenen en schatten. Daarom zijn veel sieraden met edelstenen in goede staat terug gevonden. 

Grieken en Romeinen (500 V.Chr.)

Ook in de tijd van Grieken en Romeinen waren ze fan van edelstenen in sieraden. Naast de eigenschappen van de steen, was het ook een teken van rijkdom. In deze tijd werd een ring vooral gezien als het teken van rijkdom. Zij gebruikte vooral Saffieren, smaragden, granaat en parels in hun sieraden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Danique
2 maanden geleden

Heel leuk om te lezen! 🤩